EGM door naar 2e ronde Who Cares

Visie op nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning

Uit 174 inzendingen is het interdisciplinaire team van zorgprofessionals en EGM architecten door naar de volgende ronde van Who Cares, een ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning. De prijsvraag is een open oproep aan ontwerpers en innovatieve denkers uit verschillende disciplines om hun visie te geven op de toekomstbestendige wijk. EGM is één van de twintig teams die hun idee verder mogen uitwerken.

Interdisciplinaire visie op toekomstbestendige wijk

De EGM-inzending “Van zorgbehoefte naar gezondheidsvaardig” richt zich op een buurt met zelfredzame buurtbewoners. Om verbindingen tussen zorg, welzijn en wonen te realiseren worden bestaande elementen in de Rotterdamse wijk Carnisse getransformeerd tot ‘Carnisse Kanjers’. Dit creëert een netwerk van plekken voor sociale cohesie, waarbij naar álle aspecten van gezondheid gekeken wordt: van lichaamsfuncties, mentaal welbevinden en zingeving, tot kwaliteit van leven, meedoen en het dagelijks functioneren.

 

Op de plek waar nu hoekwinkels en een monumentale boom aanwezig zijn, wordt bijvoorbeeld een intieme kleinschalige verblijfsplek gemaakt waar mensen energie kunnen opwekken. Sociale contacten en ‘erbij horen’ wordt zo gekoppeld aan bewegen.

 

En op een intiem stadsplein wordt een markthal gerealiseerd waar gezonde producten uit de diverse culturen van de wijk verkocht kunnen worden. Genieten en je veilig voelen, gekoppeld aan gezond eten.

Niet alleen de kansrijke locaties zijn de pareltjes, maar juist ook de mensen in de wijk. Dat is de filosofie van EGM in deze visie.

Zélf de wijk verbeteren

Zorgvuldig gekozen ruimtelijke ingrepen bieden de bewoners handvatten om zélf bottom-up de wijk te verbeteren. Door de gezondheid van de bewoners in balans te brengen, worden zij gezondheidsvaardig en veerkrachtig. De mensen worden betrokken en komen in beweging, voor en met elkaar, om zorgeloos (samen) te leven!

Who Cares

Who Cares is een initiatief van Rijksbouwmeester Floris Alkemade in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, Sittard-Geleen en de provincie Limburg.

Team 

EGM architecten en EGM r&d: Willemineke Hammer (partner architect), Merel Brabers (ontwerper, filosoof en researcher), Chico Leufkens (architect)


NIVEL - Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg: Liset van Dijk (socioloog)

 

Radboudumc Nijmegen: René Bleeker (Directeur Projectbureau Bouwzaken), Geraline Leusink (Associate Professor Eerste Lijns Geneeskunde)

 

Cappello Bordò Consultancy: Gerben Sanders (humanistiek, inwoner van de wijk Carnisse)

 

Kwadrant Groep, Laurens: Pieter de Kort (bedrijfskunde, voorzitter raad van bestuur),

 

Peter weet Beter: Peter de Lange (organisatieadviseur, geboren in de wijk Carnisse)