Evidence-based Design (EBD)-tool

Gezonde gebouwen met een positief effect op veiligheid, efficiëntie en welbevinden

Naast medisch handelen wordt de kwaliteit van de gezondheidszorg ook door de omgeving waarin patiënten en personeel verblijven bepaald. Onderzoeken op basis van Evidence-based Design tonen bijvoorbeeld aan dat een goed ontwerp het genezingsproces van de patiënt kan bevorderen en de groeiende druk op zorgvoorzieningen kan verlichten. Wij maken gebruik van eigen expertise bij het ontwerpen van gebouwen die een aantoonbaar positief effect hebben op het welbevinden van gebruikers ervan.

Oorsprong Evidence-based Design

Evidence-based Design (EBD) komt voort uit Evidence-based Medicine en legt op basis van wetenschappelijk onderzoek verband tussen specifieke omgevingsfactoren en efficiëntie, veiligheid of welbevinden. Healing environment en Planetree gebruiken EBD als basis. De wetenschappelijke onderbouwing van EBD draagt bij aan betere, voorspelbare gezondheidsuitkomsten van een nieuw gebouw of een verbouwing.

 

Doel Evidence-based Design

Evidence-based Design (EBD) richt zich op de invloed van het ontwerp van de omgeving op veilige zorg, efficiënte processen, tevreden patiënten en tevreden personeel. Het is een multidisciplinaire methode waarbij beslissingen, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek, altijd onderdeel van het geheel zijn. In het ontwerpproces spelen EBD-feiten een rol naast andere ontwerpoverwegingen, zoals flexibiliteit, duurzaamheid, identiteit opdrachtgever, specifieke gebruikerswensen, stedenbouwkundige of landschappelijke context en beeldkwaliteit. Een goed op EBD gebaseerd ontwerp kan het genezingsproces bevorderen en de groeiende druk op de zorg verlichten. Wat betekent dat concreet? Een voorbeeld is de positieve invloed van zon- of daglichttoetreding op het genezingsproces van patiënten en op de arbeidsomstandigheden van het personeel.

 

Patiënt en personeel

Joseph et. al toont aan dat de ligduur sterk verkort kan worden als de patiëntkamer georiënteerd is op de ochtendzon. Zo kan voor patiënten met een bipolaire stoornis de ligduur tot bijna vier dagen korter zijn dan wanneer er geen ochtendzon de kamer in valt. Joseph et. al toont aan dat zonlicht in verblijfsruimtes leidt tot stressreductie. Wij kunnen natuurlijk niet bepalen wanneer de zon schijnt, maar we kunnen wel zo ontwerpen dat zonlicht op de juiste plaats het gebouw binnen komt.

 

Onze expertise

Kennis over EBD wordt bij verschillende organisaties in Nederland ontwikkeld en gedeeld. Wij onderhouden contacten en delen onze kennis met onder andere TNO, BNA Onderzoek, de technische universiteiten in Delft en Eindhoven en meerdere hogescholen. Ook werken we samen met Fontys Hogeschool en de Universiteit van Maastricht aan een onderzoeksproject naar het verpleeghuis van de toekomst. Daarnaast dragen wij bij aan kennisontwikkeling via gestructureerd evaluatieonderzoek bij ziekenhuizen en andere projecten. Enkele van onze architecten hebben hiertoe met succes een expert-opleiding voor EBD afgerond bij het Center For Health Design in de Verenigde Staten. Zij hebben hiervoor het EDAC certificaat ontvangen.

 

Conclusie en toepassing

Wij hebben een EBD-tool ontwikkeld waarmee we organisaties ondersteunen om de juiste beslissingen te nemen bij het ontwerpen voor nieuwbouw of verbouw. De tool structureert waardevolle wetenschappelijke en praktische kennis over het verband tussen ontwerp en gezondheid. Zo kunnen we voor onze opdrachtgevers gebouwen maken die (nog) beter aansluiten op de gebruikerswensen. De tool is ontwikkeld in de gezondheidszorg, gerelateerd aan Evidence-based medicine, maar is op vele gebieden ook binnen andere sectoren toepasbaar.